Abi saç dökülme problemi sende var mıydı? Saçımın uzatan birisiyim ve dökülmeye başladı sence neverfap buna çare mi?
Saç dökülmesinden ben de muzdaribim.
Genetik dökülmen varsa bunu ilaç kullanmak dışında durduramıyorsun diyebilirim.
Öncelikle dahiliyeye ya da en yakın sağlık ocağına gidip kan testi vermeni tavsiye ederim. Kan tahlili sonucuna göre vitamin vs. kullanmaya başlayabilirsin. Ben biotin, keratin hapları kullandım fakat genetik dökülme olduğundan pek bir çaresi yok. Abim ve bende genetik olarak şakaklarda saç dökülmesi var (widow's peak) fakat babamda hiç dökülme yok, yaşına göre muazzam saç genetiği var. Saç dökülmesi, genetik olarak anne tarafından aktarıldığı düşünülüyor fakat anne tarafında da dökülme olmamasına rağmen genetik piyango sana da vurabilir.
Uyku düzeni, düzenli beslenme ve yaşam, daha az stres vs. bunlar da çok etkiliyor. Benim 7 aylık süreçlerimde her şeyim kusursuzdu fakat saç dökülmem ciddi artmıştı. Kendi günlüğümde de paylaşmıştım, testosteronum değer aralığından fazla çıktı. Daha fazla testosteron = daha fazla DHT'ye dönüşmesi, genetik olarak saçların hassassa daha fazla dökülme demek.
DHT bloklayıcı ilaçlar var (finasteride, dutasteride vs.);bu ilaçlar normalde prostat hastalarında kullanılıyor, sonradan saç dökülmesini engellediğini ve saç çıkardığı gözlemleniyor. Kaç yaşındasın bilmiyorum ama ben 19 yaşındayım, bu ilaçların ciddi yan etkileri var. Doktorum bana 22-23 yaşından önce kullanılmasını pek tavsiye etmiyorum demişti. Bu ilaçlarla birlikte minoxidil kullanırsan büyük ihtimalle saçların eskisinden bile iyi olabilir fakat yan etkilerini her zaman göz önünde bulundurmak gerekiyor. DHT bloklayıcı ilaçların kalıcı cinsel bozukluğa, depresyona, ereksiyonda azalma, cinsel istekte azalma, jinekomasti; minoxidilin de kalp çarpıntısına, tansiyona vs. birçok yan etkiye sebep olduğu biliniyor. Forumlarda, yan etki yaşamış birçok kişi görebilirsin fakat hiç yan etki yaşamamış olanları da görebilirsin. Tamamen şans.
Saçların senin için bu kadar değerli mi, doktoruna danışarak artısını eksisini kafanda hesaplayabilirsin. Şahsen benim hâlâ gözüm kesmiyor, saç dökülmesinin negatif yanlarını kesinlikle anlayabiliyorum. Öz güvenini bile etkiliyor fakat senin saçların başkaları için neredeyse önemsiz. Birkaç ay öncesine kadar çok kafaya takmıştım fakat sonrasında o kadar anlam yüklemenin gereksiz olduğunu anladım kendimce.
Süreç, genetik dökülmenin önüne geçmez fakat genel saç sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.