A
AdAstra
Misafir
Uyku düzeni Nevefap sürecinde çok önem arz ediyor. Bu yüzden bu konu üzerinde bir yazı yazmaya karar verdim. Bu yazıdaki tavsiyelere uyarsanız bir kaç gün içerisinde uyku düzeniniz düzelir.
İlk önce uykunun nasıl olduğunu bilmeniz gerek. Uykunun 2 evresi vardır: REM (Rapid Eye Movements) ve REM olmayan uyku. REM uyku uyanıklığa en yakın olan yerdir. Zaten rüyalarda bu evrede görülüyor. Şimdi bunu daha iyi anlatmak için bir grafik göstermek istiyorum.
İnternete "Sleep Cycle" yazarsanız karşınıza çıkar. Orda gördüğünüz üzere uyku sanki bir dalışa benziyor. REM uykuda denizin en yukarısında oluyorsunuz. Bir REM uyku ile diğeri arasındaki fark 90 dakika. Yani anlayacağınız 90 dakikada bir kalkmalısınız. Şimdi hemen anlatayım. Eğer denizin en dibindeyken kalkmaya çalışırsanız kendinizi çok kötü hissedersiniz ve belki de kalkamazsınız. O yüzden denizin en sığ hissesindeyken çıkmanız, kalkmanız gerekir. Bunu yapmak için saati ölçmeniz gerekir. Şöyle yapacaksınız:
Bazı ek bilgilerde vereyim yazıyı bitireyim.
İlk önce uykunun nasıl olduğunu bilmeniz gerek. Uykunun 2 evresi vardır: REM (Rapid Eye Movements) ve REM olmayan uyku. REM uyku uyanıklığa en yakın olan yerdir. Zaten rüyalarda bu evrede görülüyor. Şimdi bunu daha iyi anlatmak için bir grafik göstermek istiyorum.
İnternete "Sleep Cycle" yazarsanız karşınıza çıkar. Orda gördüğünüz üzere uyku sanki bir dalışa benziyor. REM uykuda denizin en yukarısında oluyorsunuz. Bir REM uyku ile diğeri arasındaki fark 90 dakika. Yani anlayacağınız 90 dakikada bir kalkmalısınız. Şimdi hemen anlatayım. Eğer denizin en dibindeyken kalkmaya çalışırsanız kendinizi çok kötü hissedersiniz ve belki de kalkamazsınız. O yüzden denizin en sığ hissesindeyken çıkmanız, kalkmanız gerekir. Bunu yapmak için saati ölçmeniz gerekir. Şöyle yapacaksınız:
- Kendinize yatmak için bir saat belirleyin. Mesela saat 22.00
- Ne kadar uyumak istediğinize karar verin. Mesela tahmini 8 saat.
- REM uyku ( sığ uyku) saatlerinizi bulun. Bu her 90 dakikada bir olur. Mesela saat 10da yatarsam, saat 11.30, 13, 14.30, 16, 17.30. 19, benim kalkma saatlerim olur.
- Tahmini uyuma saatinize ve REM uyku saatlerinize bakarak kalkma saati belirleyin. Mesela 8 saat uyumak istiyorsam saat 6da kalkmalıyım. Ama REM-de saat 6 yok. O yüzden en yakın olanı bulmalıyım. Saat 17.30. O zaman kalma saatim 17.30-dur.
Bazı ek bilgilerde vereyim yazıyı bitireyim.
- İyi uyku kaliteli olan uykudur. Uykunun kaliteli olması için ortamda ses ve ışık olmamalıdır. Yoksa beyniniz sizi derin uyku moduna sokmaz ve kalitesiz uyursunuz.
- Yatmadan önce mavi ışıktan kaçının. Mesela tablet ve telefonlar 1 saat önceden kapatın. Kitap falan okuyun. Yoksa beyin yatmaya hazırlanamaz ve uyku düzeni bozulur.
- Uyumadan önce su içmeyin. Gece tuvalet için falan beyniniz sizi uyandırır, buda hiç iyi olmaz. Birde rüyalanmaya sebebiyet verebilir.
- Uyumadan önce fazla yemek yemeyin. Yoksa uyumanıza ciddi zarar vere bilir.