ÇEVİRİ KAYNAĞI:
Bu, beyin yıkamasını kaldırmasına rağmen, bağımlılıktan kurtulmak için Allen Carr’ın Kolay Yol tekniğini kullanmakta zorlananlar içindir. Bu yazıyı okuyan herhangi birinin Allen Carr’ın kitaplarından birini okuduğunu ve onun Easyway (Easypeasy) yöntemini anladığını kabul edeceğim. Eğer okumadıysa, şiddetle yapmasını tavsiye ediyorum. Jack Trimpey’den ‘Rational Recovery ’ kitabını okuduysan oda iş görür. Okumadıysan, problem yok çünkü temel konulardan bahsedeceğim fakat gene de okumanı tavsiye ederim, benim yapacağımdan daha fazla bilgi bulacaksın. Bu yazı herhangi bir belirli bağımlılığa odaklanmayacak bu nedenle her bağımlılık için uygulanabilir. Bu yazının amacı Easyway metodunu ‘Bağımlılık Sesi Tanıma Tekniği (AVRT)’ denilen diğer başarılı metot ile kıyaslamaktır ve bu ikisini birleştirmektir. Easyway’ın diğer tüm bağımlılık iyileştirme tekniklerinden açık ara daha iyi olduğunu kabul etsem bile, AVRT sistemini de anlamanın büyük canavarı öldürmesine rağmen Easyway’i kullanmada başarısız olan birçok kişide kayıp parça olabileceğine inanıyorum.
Değişik başarı oranlarıyla bağımlılığı alt etmede birçok rekabetçi metotlar var. Onların hiçbirinden bu yazıda bahsetmeyeceğim çünkü birçoğu zaman kaybı ve bu yazıyı olabildiğince kısa tutmak istiyorum. Bahsedeceğim 2 metot; Allen Carr’ın EasyWay ve Jack Trimpey’in (Rational Recovery kurucusu) AVRT. İkiside yüksek başarı oranlarına sahip fakat farklı şeyleri hedef alıyorlar. Easyway ve AVRT; Easyway’in bağımlılığı ‘Küçük Canavar’ ve ‘Büyük Canavar’ olarak ayırması ve AVRT’nin aklı ‘Bağımlı Sesi’ ve ‘Sen’ olarak ayırması bakımından benzerlerdir. Bağımlı sesi ve küçük canavar aynı şeylerdir. Büyük canavar (beyin yıkaması) ise bağımlılığının sana bir çeşit fayda ve destek verdiğini düşündürten inanç sistemidir. EasyWay büyük canavarı küçük canavarı umursamadan kaldırmaya odaklanır. EasyWay psikolojik bağımlılığı darmaduman ederken, AVRT senin kılığına girmiş fiziksel bağımlılığı tanımayı ve kendini ondan ayırmayı öğretir. AVRT ve EasyWay’in ikisinin de zıt şeylere odaklanmasına rağmen yüksek başarı oranına sahip olmasını gerçekten ilginç.
EasyWay’in diğer tüm bağımlılık dönüştürme metotlarından açık ara daha iyi olduğuna inansam ve yukarıdaki tüm metotlardan önce tavsiye etsem de 2 küçük boşluk açabilirim. İlk olarak, yöntemin küçük canavarı hafife aldığını görüyorum. Bu yazıda kişisel anekdotlardan kaçınmak istiyorum fakat hem benim deneyimlerimden hem de diğerlerinin deneyimlerinden, bazılarımızın EasyWay’de başarısız olduğu gözüküyor. Büyük canavarı kaldırmakta başarısız olduğumuzdan değil (bu olabilir ve oluyor olsa da), ancak küçük canavarı hafife aldığımızdan dolayı. Küçük canavar EasyWay’in yüksek başarı oranlarını açığa kavuşturan insanlar için bir problem değil, fakat benim de içinde olduğum diğer güruh için olabilir. İkinci boşluk ise; EasyWay tüm başarısızlıkların, talimatları takip etmemekten ya da büyük canavarı kaldıramamaktan olduğunu söylüyor.
EasyWay’ın temel özü bu! Bağımlılık 2 bileşene sahiptir; dopamin için fiziksel bağımlılık ve bağımlılığının sana bazı çeşit zevk ve destek verdiğine dair olan inancının (beyin yıkaması) üretimi olan zihinsel bağımlılık. Bunlara sırasıyla; ‘küçük canavar’ ve ‘büyük canavar’ deniliyor. EasyWay’e göre, küçük canavar küçük bir boşluk hissinden başka bir şey değil; zar zor algılanır hafif bir güvensizlik hissi. Bir kere beyin yıkamasını tersine çevirip bağımlılığın hiçbir fayda vermediğini ve hissedilen tüm zevk ve desteğin bir illüzyon olduğunu gördüğünüzde ve bağımlı olunmayan bir hayattan korkmak için önemli hiçbir neden olmadığını anladığınızda; istek yok olacak! İstek küçük desteğin olmadığında hayatın katlanılmaz olacağı korkusu tarafından yaratılır ki bu durum bırakmanın doğru karar olduğundan şüphelenmenize neden olur. Bağımlı olunmadığında hayatın ne kadar eğlenceli olduğunu anladığınızda bu korkuyu alt etmiş olursunuz ve bu gurur hissini devam ettirirsiniz.
Büyük canavara bir kere dikkat edildiğinde; yardımsız, güçsüz küçük canavarın kendiliğinden güçsüzleşeceği ve öleceği teorisi yüzünden, küçük canavara vurgu yapılmıyor. O zaten neredeyse algılanamaz, bu yüzden kim umursar ki! Birçok insan için küçük canavar önemsiz olabilir fakat hem kendi deneyimlerimden hem de diğerlerininkinden gözüken şu ki; durum herkes için aynı değil. İnsanlar Easyway’de başarısız olduğunda, Easyway’e göre sadece 2 muhtemel sebep vardır: Ya talimatları düzenli takip etmedin ya da büyük canavarı yok etmede başarısız oldun. Bence bu zararlı ve niye olduğunu sonra açıklayacağım.
Bağımlı Sesi Tanıma Tekniği (AVRT) beyni iki kısma böler; bağımlılığın yaşadığı alt beyin (limbik sistem) ve senin (ya da en azından düşüncelerinin ve egonun) yaşadığı yüksek beyin (Prefrontal korteks). Jack Trimpey bağımlı sesinden bir hayvan olarak bahsediyor çünkü bizim beynimizin hayvansal parçasında yaşıyor. O sadece tek bir şey bilir; “BUNU İSTİYORUM VE ŞİMDİ İSTİYORUM.” Onu bir hayvan olarak canlandırmayı ben kendim yardımcı bulmuyorum fakat zannediyorum ki kendi yaptığımıza inanmaktan daha iyidir. Bağımlı sesi (küçük canavar) sizin zihin sesinizi ele geçirecek ve bağımlılığınızı şımartmak için size karşı kullanacak. Bunu yapmak zorunda çünkü motor fonksiyonlarınızı kendisi kontrol edemez. Hemen deneyebilirsin! Yüzünün önünde ellerini kaldır ve parmaklarını oynat. Şimdi bağımlılığından aynısını yapmasını iste. Yapamaz! Bu demek oluyor ki burada kontrol sahibi olan sadece sensin.
(Çeviren notu: Alt beynimiz hayvansal içgüdülere göre hareket eder ve sadece ‘yapmak’ istediğini bilir. Ama kontrol sahibi üst beyin olduğundan ilk olarak motor fonksiyonlara erişmesi için onu sıkıştırması gerekir. Krizler ve baskı duygusu buradan gelir.)

Bağımlı sesi sadece zihin sesinizi ele geçirmiyor, ayrıca aldatıcı bir şekilde “ben” zamirinin arkasına saklanıyor. Diyor ki; “Şimdi X ile gerçekten yapabilirim”,” X yapmayı kesinlikle özlüyorum”, “X’i şimdi yapmak güzel olmaz mıydı? Sonuçta bugünden sonra hak ediyorum.” AVRT şu gerçeği vurgular; “Sen senin bağımlı sesin değilsin.” Sadece öyle olduğunu sanıyorsun. Bağımlı sesini ‘sen olmayarak’ tanıdığın ve ‘hayır’ dediğin zaman, ‘BEN’ kelimesini kullanmayı bırakır ve ‘SEN’ ve “BİZ” kelimesini kullanmaya başlar. İşte bu, bunun sen olmadığının kanıtı.
Bağımlı sesine ‘HAYIR’ dediğinde, şu gerçekleşir; “Gerçekten şimdi X’i yapmalıyım,” cümlesi “Oh hadi be, X’i şu anda yapmalısın, bunu biliyorsun “olur. “X’i yapmayı özlüyorum” ise “Oh hadi be, kesinlikle X’i yapmayı özlüyorsun, cidden hissetmiyor musun?” olur. “X’i şimdi yapmak güzel olmaz mıydı? Sonuçta bugünden sonra hak ediyorum” ise “Yaşadığımız bunca şeyden sonra X’i yapmayı hak ediyoruz, bunu bize nasıl inkâr edersin.”
Bu noktada bir şeyi açıklığa kavuşturmalıyım. Bu Allen Carr’ın bahsettiği bir ‘halat çekme yarışı’ gibi değil. ‘Halat çekme yarışı’ 2 ya da daha fazla çelişkili inanç sistemlerindeki bilişsel uyumsuzluktur ve büyük canavarı öldürmemenin sonucudur. “Bana verdiği negatif etkilerden ötürü gerçekten X’i yapmak istemiyorum ama aynı zamanda beni X (olumlu herhangi bir şey) yapıyor bu yüzden yapmak istiyorum.” Bu halat çekme yarışıdır ve büyük canavarın işidir. Beyin yıkamaları kaldırılıp büyük canavar bir kez öldüğünde, sana bağımlılığını anlatmaya kalkışan tek ses küçük canavardan gelecek (Bağımlı Sesi). Bağımlı sesi “BEN” zamirini kullandığından ötürü, bağımlı sesini büyük canavar ile karıştırmak bir ihtimal haline gelir.
Bağımlı sesinin güçlü bir yalancı olduğunu ortaya koymak önemlidir. Onun tek derdi ne pahasına olursa olsun dopamini elde etmektir. Bağımlı sesi; bir keyif almak anlamına geliyorsa, sizi potansiyel ölümcül durumların ortasına atlamanız için ikna etmeye çalışacaktır.
Önceden dediğim gibi; “İnsanlar Easyway’de başarısız olduğunda, Easyway’e göre sadece 2 muhtemel sebep vardır: Ya talimatları düzenli takip etmedin ya da büyük canavarı yok etmede başarısız oldun. Bence bu zararlı ve niye olduğunu sonra açıklayacağım.” Bu zararlı çünkü bağımlı sesini tanımadaki başarısızlık beni ve Easyway yöntemini kullanan diğerlerini tamamıyla büyük canavarı öldürmediğimiz gibi yanlış bir insanca götürdü. Bu yüzden çoktan yapmış olmamıza rağmen büyük canavarı öldürmeye çalışmak için tekrar ve tekrar kitabı okuduk. Bağımlı sesini tanımadaki başarısızlık ile birleşen “Easyway’de başarısız olursan büyük canavarı öldürememişsin demektir” inancı çoktan bozguna uğramış olmasına rağmen enerjini tekrar büyük canavar üzerine odaklamana neden oldu. Sonunda Allen Carr’ın kitaplarını yeniden okuma ve bir süre süren ve tekrar tekrar eden okuma döngüsüne girebilirsiniz.
Bağımlı sesi şöyle bir şey dediğinde; “Ben X yapmak istiyorum çünkü o bana X yapıyor,” Eğer ki beyin yıkamasını geri çevirdiysen ve büyük canavarı kaldırdıysan belki düşünebilirsin ki;” Ama bunun doğru olmadığını biliyorum o zaman neden hala doğru olduğuna inanıyorum? Beyin yıkamasını tamamıyla geri çevirmede başarısız mı oldum?” Gerçek ise bağımlı sesinizin size söylediğinden daha iyi bildiğiniz gerçeklerle kanıtlanmış olan, beyin yıkamayı kaldırdığınızdır. Sadece bağımlı sesini ‘SEN ’sanıyordun çünkü ‘BEN ’zamirini kullanıyordu. Bağımlı sesini tanıyarak ve “BEN” yerine “SEN” ve” BİZ” koyarak kendisini ortaya koymasını zorlamak sana büyük canavarın burada olmadığını doğrulayacak. O küçük canavar. Eğer ki büyük canavar olsaydı “BEN” , “SEN” ve “BİZ” ile yer değiştirmezdi.
Şimdi bağımlı sesi şöyle söylediğinde; “Lütfen, eski günlerin hatırına bir kez daha X yapamaz mıyız?” Sen dersin ki;” Hayır,” belki duygusal bir yanıt verdin. Belki korkunç ya da üzgün hissettin. Şunu anlamak muhteşem derecede önemlidir; bu duygu senden gelmiyor, bağımlılık sesinden geliyor. Eğer ki bağımlı sesini tanıyamazsan, bu duygunun senden geldiğini düşüneceksin ve dediğini yapmaya meyilli olacaksın. Bağımlı sesini ve gelen duyguların sizden gelmediği gerçeğini tanıyın, sonra bunla eğlenin.
Bu iki tekniği bir araya koyduğunuzda (gerekli olursa, küçük canavar ile herkesin problemi var gibi gözükmüyor.) ve bağımlı sesini her tanıdığınızda , neşe ve gurur hissini sürdürdüğünüzde , başarı sizindir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için üye olunuz.
Giriş yapın veya üye olun.
Allen Carr yöntemini Jack Trimpey'in 'Bağımlı Sesi Tanıma Tekniği' İle Birleştirmek:
Bu, beyin yıkamasını kaldırmasına rağmen, bağımlılıktan kurtulmak için Allen Carr’ın Kolay Yol tekniğini kullanmakta zorlananlar içindir. Bu yazıyı okuyan herhangi birinin Allen Carr’ın kitaplarından birini okuduğunu ve onun Easyway (Easypeasy) yöntemini anladığını kabul edeceğim. Eğer okumadıysa, şiddetle yapmasını tavsiye ediyorum. Jack Trimpey’den ‘Rational Recovery ’ kitabını okuduysan oda iş görür. Okumadıysan, problem yok çünkü temel konulardan bahsedeceğim fakat gene de okumanı tavsiye ederim, benim yapacağımdan daha fazla bilgi bulacaksın. Bu yazı herhangi bir belirli bağımlılığa odaklanmayacak bu nedenle her bağımlılık için uygulanabilir. Bu yazının amacı Easyway metodunu ‘Bağımlılık Sesi Tanıma Tekniği (AVRT)’ denilen diğer başarılı metot ile kıyaslamaktır ve bu ikisini birleştirmektir. Easyway’ın diğer tüm bağımlılık iyileştirme tekniklerinden açık ara daha iyi olduğunu kabul etsem bile, AVRT sistemini de anlamanın büyük canavarı öldürmesine rağmen Easyway’i kullanmada başarısız olan birçok kişide kayıp parça olabileceğine inanıyorum.
Değişik başarı oranlarıyla bağımlılığı alt etmede birçok rekabetçi metotlar var. Onların hiçbirinden bu yazıda bahsetmeyeceğim çünkü birçoğu zaman kaybı ve bu yazıyı olabildiğince kısa tutmak istiyorum. Bahsedeceğim 2 metot; Allen Carr’ın EasyWay ve Jack Trimpey’in (Rational Recovery kurucusu) AVRT. İkiside yüksek başarı oranlarına sahip fakat farklı şeyleri hedef alıyorlar. Easyway ve AVRT; Easyway’in bağımlılığı ‘Küçük Canavar’ ve ‘Büyük Canavar’ olarak ayırması ve AVRT’nin aklı ‘Bağımlı Sesi’ ve ‘Sen’ olarak ayırması bakımından benzerlerdir. Bağımlı sesi ve küçük canavar aynı şeylerdir. Büyük canavar (beyin yıkaması) ise bağımlılığının sana bir çeşit fayda ve destek verdiğini düşündürten inanç sistemidir. EasyWay büyük canavarı küçük canavarı umursamadan kaldırmaya odaklanır. EasyWay psikolojik bağımlılığı darmaduman ederken, AVRT senin kılığına girmiş fiziksel bağımlılığı tanımayı ve kendini ondan ayırmayı öğretir. AVRT ve EasyWay’in ikisinin de zıt şeylere odaklanmasına rağmen yüksek başarı oranına sahip olmasını gerçekten ilginç.
EasyWay’in diğer tüm bağımlılık dönüştürme metotlarından açık ara daha iyi olduğuna inansam ve yukarıdaki tüm metotlardan önce tavsiye etsem de 2 küçük boşluk açabilirim. İlk olarak, yöntemin küçük canavarı hafife aldığını görüyorum. Bu yazıda kişisel anekdotlardan kaçınmak istiyorum fakat hem benim deneyimlerimden hem de diğerlerinin deneyimlerinden, bazılarımızın EasyWay’de başarısız olduğu gözüküyor. Büyük canavarı kaldırmakta başarısız olduğumuzdan değil (bu olabilir ve oluyor olsa da), ancak küçük canavarı hafife aldığımızdan dolayı. Küçük canavar EasyWay’in yüksek başarı oranlarını açığa kavuşturan insanlar için bir problem değil, fakat benim de içinde olduğum diğer güruh için olabilir. İkinci boşluk ise; EasyWay tüm başarısızlıkların, talimatları takip etmemekten ya da büyük canavarı kaldıramamaktan olduğunu söylüyor.
EasyWay’ın temel özü bu! Bağımlılık 2 bileşene sahiptir; dopamin için fiziksel bağımlılık ve bağımlılığının sana bazı çeşit zevk ve destek verdiğine dair olan inancının (beyin yıkaması) üretimi olan zihinsel bağımlılık. Bunlara sırasıyla; ‘küçük canavar’ ve ‘büyük canavar’ deniliyor. EasyWay’e göre, küçük canavar küçük bir boşluk hissinden başka bir şey değil; zar zor algılanır hafif bir güvensizlik hissi. Bir kere beyin yıkamasını tersine çevirip bağımlılığın hiçbir fayda vermediğini ve hissedilen tüm zevk ve desteğin bir illüzyon olduğunu gördüğünüzde ve bağımlı olunmayan bir hayattan korkmak için önemli hiçbir neden olmadığını anladığınızda; istek yok olacak! İstek küçük desteğin olmadığında hayatın katlanılmaz olacağı korkusu tarafından yaratılır ki bu durum bırakmanın doğru karar olduğundan şüphelenmenize neden olur. Bağımlı olunmadığında hayatın ne kadar eğlenceli olduğunu anladığınızda bu korkuyu alt etmiş olursunuz ve bu gurur hissini devam ettirirsiniz.
Büyük canavara bir kere dikkat edildiğinde; yardımsız, güçsüz küçük canavarın kendiliğinden güçsüzleşeceği ve öleceği teorisi yüzünden, küçük canavara vurgu yapılmıyor. O zaten neredeyse algılanamaz, bu yüzden kim umursar ki! Birçok insan için küçük canavar önemsiz olabilir fakat hem kendi deneyimlerimden hem de diğerlerininkinden gözüken şu ki; durum herkes için aynı değil. İnsanlar Easyway’de başarısız olduğunda, Easyway’e göre sadece 2 muhtemel sebep vardır: Ya talimatları düzenli takip etmedin ya da büyük canavarı yok etmede başarısız oldun. Bence bu zararlı ve niye olduğunu sonra açıklayacağım.
Bağımlı Sesi Tanıma Tekniği (AVRT) beyni iki kısma böler; bağımlılığın yaşadığı alt beyin (limbik sistem) ve senin (ya da en azından düşüncelerinin ve egonun) yaşadığı yüksek beyin (Prefrontal korteks). Jack Trimpey bağımlı sesinden bir hayvan olarak bahsediyor çünkü bizim beynimizin hayvansal parçasında yaşıyor. O sadece tek bir şey bilir; “BUNU İSTİYORUM VE ŞİMDİ İSTİYORUM.” Onu bir hayvan olarak canlandırmayı ben kendim yardımcı bulmuyorum fakat zannediyorum ki kendi yaptığımıza inanmaktan daha iyidir. Bağımlı sesi (küçük canavar) sizin zihin sesinizi ele geçirecek ve bağımlılığınızı şımartmak için size karşı kullanacak. Bunu yapmak zorunda çünkü motor fonksiyonlarınızı kendisi kontrol edemez. Hemen deneyebilirsin! Yüzünün önünde ellerini kaldır ve parmaklarını oynat. Şimdi bağımlılığından aynısını yapmasını iste. Yapamaz! Bu demek oluyor ki burada kontrol sahibi olan sadece sensin.
(Çeviren notu: Alt beynimiz hayvansal içgüdülere göre hareket eder ve sadece ‘yapmak’ istediğini bilir. Ama kontrol sahibi üst beyin olduğundan ilk olarak motor fonksiyonlara erişmesi için onu sıkıştırması gerekir. Krizler ve baskı duygusu buradan gelir.)

Bağımlı sesi sadece zihin sesinizi ele geçirmiyor, ayrıca aldatıcı bir şekilde “ben” zamirinin arkasına saklanıyor. Diyor ki; “Şimdi X ile gerçekten yapabilirim”,” X yapmayı kesinlikle özlüyorum”, “X’i şimdi yapmak güzel olmaz mıydı? Sonuçta bugünden sonra hak ediyorum.” AVRT şu gerçeği vurgular; “Sen senin bağımlı sesin değilsin.” Sadece öyle olduğunu sanıyorsun. Bağımlı sesini ‘sen olmayarak’ tanıdığın ve ‘hayır’ dediğin zaman, ‘BEN’ kelimesini kullanmayı bırakır ve ‘SEN’ ve “BİZ” kelimesini kullanmaya başlar. İşte bu, bunun sen olmadığının kanıtı.
Bağımlı sesine ‘HAYIR’ dediğinde, şu gerçekleşir; “Gerçekten şimdi X’i yapmalıyım,” cümlesi “Oh hadi be, X’i şu anda yapmalısın, bunu biliyorsun “olur. “X’i yapmayı özlüyorum” ise “Oh hadi be, kesinlikle X’i yapmayı özlüyorsun, cidden hissetmiyor musun?” olur. “X’i şimdi yapmak güzel olmaz mıydı? Sonuçta bugünden sonra hak ediyorum” ise “Yaşadığımız bunca şeyden sonra X’i yapmayı hak ediyoruz, bunu bize nasıl inkâr edersin.”
Bu noktada bir şeyi açıklığa kavuşturmalıyım. Bu Allen Carr’ın bahsettiği bir ‘halat çekme yarışı’ gibi değil. ‘Halat çekme yarışı’ 2 ya da daha fazla çelişkili inanç sistemlerindeki bilişsel uyumsuzluktur ve büyük canavarı öldürmemenin sonucudur. “Bana verdiği negatif etkilerden ötürü gerçekten X’i yapmak istemiyorum ama aynı zamanda beni X (olumlu herhangi bir şey) yapıyor bu yüzden yapmak istiyorum.” Bu halat çekme yarışıdır ve büyük canavarın işidir. Beyin yıkamaları kaldırılıp büyük canavar bir kez öldüğünde, sana bağımlılığını anlatmaya kalkışan tek ses küçük canavardan gelecek (Bağımlı Sesi). Bağımlı sesi “BEN” zamirini kullandığından ötürü, bağımlı sesini büyük canavar ile karıştırmak bir ihtimal haline gelir.
Bağımlı sesinin güçlü bir yalancı olduğunu ortaya koymak önemlidir. Onun tek derdi ne pahasına olursa olsun dopamini elde etmektir. Bağımlı sesi; bir keyif almak anlamına geliyorsa, sizi potansiyel ölümcül durumların ortasına atlamanız için ikna etmeye çalışacaktır.
Önceden dediğim gibi; “İnsanlar Easyway’de başarısız olduğunda, Easyway’e göre sadece 2 muhtemel sebep vardır: Ya talimatları düzenli takip etmedin ya da büyük canavarı yok etmede başarısız oldun. Bence bu zararlı ve niye olduğunu sonra açıklayacağım.” Bu zararlı çünkü bağımlı sesini tanımadaki başarısızlık beni ve Easyway yöntemini kullanan diğerlerini tamamıyla büyük canavarı öldürmediğimiz gibi yanlış bir insanca götürdü. Bu yüzden çoktan yapmış olmamıza rağmen büyük canavarı öldürmeye çalışmak için tekrar ve tekrar kitabı okuduk. Bağımlı sesini tanımadaki başarısızlık ile birleşen “Easyway’de başarısız olursan büyük canavarı öldürememişsin demektir” inancı çoktan bozguna uğramış olmasına rağmen enerjini tekrar büyük canavar üzerine odaklamana neden oldu. Sonunda Allen Carr’ın kitaplarını yeniden okuma ve bir süre süren ve tekrar tekrar eden okuma döngüsüne girebilirsiniz.
Bağımlı sesi şöyle bir şey dediğinde; “Ben X yapmak istiyorum çünkü o bana X yapıyor,” Eğer ki beyin yıkamasını geri çevirdiysen ve büyük canavarı kaldırdıysan belki düşünebilirsin ki;” Ama bunun doğru olmadığını biliyorum o zaman neden hala doğru olduğuna inanıyorum? Beyin yıkamasını tamamıyla geri çevirmede başarısız mı oldum?” Gerçek ise bağımlı sesinizin size söylediğinden daha iyi bildiğiniz gerçeklerle kanıtlanmış olan, beyin yıkamayı kaldırdığınızdır. Sadece bağımlı sesini ‘SEN ’sanıyordun çünkü ‘BEN ’zamirini kullanıyordu. Bağımlı sesini tanıyarak ve “BEN” yerine “SEN” ve” BİZ” koyarak kendisini ortaya koymasını zorlamak sana büyük canavarın burada olmadığını doğrulayacak. O küçük canavar. Eğer ki büyük canavar olsaydı “BEN” , “SEN” ve “BİZ” ile yer değiştirmezdi.
Şimdi bağımlı sesi şöyle söylediğinde; “Lütfen, eski günlerin hatırına bir kez daha X yapamaz mıyız?” Sen dersin ki;” Hayır,” belki duygusal bir yanıt verdin. Belki korkunç ya da üzgün hissettin. Şunu anlamak muhteşem derecede önemlidir; bu duygu senden gelmiyor, bağımlılık sesinden geliyor. Eğer ki bağımlı sesini tanıyamazsan, bu duygunun senden geldiğini düşüneceksin ve dediğini yapmaya meyilli olacaksın. Bağımlı sesini ve gelen duyguların sizden gelmediği gerçeğini tanıyın, sonra bunla eğlenin.
Bu iki tekniği bir araya koyduğunuzda (gerekli olursa, küçük canavar ile herkesin problemi var gibi gözükmüyor.) ve bağımlı sesini her tanıdığınızda , neşe ve gurur hissini sürdürdüğünüzde , başarı sizindir.
Son düzenleme: