- Katılım
- 15 May 2021
- Mesajlar
- 935
- Tepki puanı
- 2,212
- Puanları
- 160
NET ARTTIRMA REHBERİ: TYT EDITION
(1/5)
REHBER 1: TÜRKÇE BÖLÜMÜ
Herkesin netini bir anda 40/40 yapacak genelgeçer bir yöntem yok. Herkesin net arttırma stratejisi farklı olabilir ve farklı netlerdeki öğrencilere aynı programı vermek mantıklı olmaz. Bundan dolayı önce konuları sınıflandıracağız ardından herkesin içinde bulunduğu net aralıklarına göre yardımcı olabilecek tavsiyelerde bulunacağız. Önce TYT Türkçe'de nelerle karşılaşacağımızı hatırlayalım:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için üye olunuz.
Giriş yapın veya üye olun.
- Sözcükte Anlam
- Cümlede Anlam
- Paragraf
- Paragrafta Anlatım Teknikleri
- Düşünceyi Geliştirme Yolları
- Paragrafta Yapı
- Paragrafta Konu/Ana Düşünce
- Paragrafta Yardımcı Düşünce
- Ses Bilgisi
- Yazım Kuralları
- Noktalama İşaretleri
- Sözcükte Yapı
- Sözcük Türleri
- İsimler
- Zamirler
- Sıfatlar
- Zarflar
- Edat/Bağlaç/Ünlem
- Fiiller
- Fiilde Anlam: Kip/Kişi/Yapı
- Ek Fiil
- Fiilimsiler
- Fiilde Çatı
- Cümlenin Ögeleri
- Cümle Türleri
- Anlatım Bozukluğu
- ÖSYM'nin sizi hain tuzağa düşüreceği şey: Anlamını bilmediğiniz binlerce sözcük havuzu.
-
(ANLAM BİLGİSİ) (DİL BİLGİSİ) (KELİME BİLGİSİ)
30 NET ALTI ARKADAŞLARA MESAJIM:
ÖN HAZIRLIK SÜRECİ:
Eğer Türkçe'nin T'sine dair bile bilginiz olmadığını düşünüyorsanız size hızlı bir başlangıç aynı zamanda +20 net yaptıracak bir yöntem önereceğim. Tekrar hatırlatayım, herkesin yöntemi farklıdır. Benim amacım konuyu kavramaktan ziyade tamamiyle net arttırmak üzerine olacak.
1- Dil Bilgisi Bölümü
Öncelikle önünüze birkaç tane A4 kağıdı alıyorsunuz, karşınıza da bir Youtube hocasını veya Türkçe kitabını açıp dil bilgisine (üstte morla işaretlediğim sırada) giriş yapıyorsunuz. Konuların tamamını ayrıntılarıyla kendi kendinize anlatır tarzda A4'e aktarıyorsunuz. Bu tahminen bir haftanızı alacak çünkü bu hafta içerisinde sadece Türkçe'ye odaklanmayacaksınız. Diğer dersleri de beraber götüreceksiniz.
Piyasadan kaliteli bir dil bilgisi kaynağı alıyorsunuz. Tavsiyem Limit Kronometre yayınları olması. Elinizde başka bir dil bilgisi kaynağı varsa onu da çözebilirsiniz. Sadece 1 tane soru bankasına ihtiyacınız var. Ayrıca internette PDF'i olduğuna dair istihbarat aldım.
Bunu max. 3-4 haftada çözüp bitirin, yapamadıklarınızı tekrar etmeyi unutmayın. Bu şekilde dil bilgisini ilk önce halledip 10 neti cebe indireceksiniz.
2- Anlam Bilgisi BölümüÖnceden söyleyeyim: Paragraf kitabı veya kitap okuma gibi klişelerden bahsetmeyeceğim. Halihazırda kitap okuma alışkanlığınız varsa devam edin ancak onun dışında başlamanız pek de net arttırmayacaktır.
Daha etkili yöntemler var.
Öncelikle bilindik bir Youtube hocasından veya dershaneye gidiyorsanız oradan Türkçe Anlam bilgisi konuları hakkında konu anlatımı dinleyin. Ardından bilindik bir TYT Türkçe soru bankasından başta düşünceyi geliştirme yolları ve anlatım bozukluğu olmak üzere tüm testleri çözün. Ardından diğer anlam bilgisi konuları için de birer/ikişer test çözüp fikir sahibi olun.
3- Kelime Bilgisi BölümüBurada deyimleri bilmeniz önemli. İnternetten sıkça çıkan deyimlere vs. göz atın. Genellikle kelime olarak aşırı zorlamasalar da deyim olarak boru gibi bir soruyla karşı karşıya kalmanız an meselesi. Deyimlerin çoğunu bilin. Her gün en az iki tane deyimin anlamını öğrenin. Ardından da Allah'a dua edin
İşte Türkçe bölümündeki en önemli şans faktörü bu. Size 1-2 net kaybettirebilecek bir potansiyele sahip. Mutlaka ve mutlaka diğer konuları sağlam tutun ki buradan kazık yeme ihtimaliniz başarınıza minimum düşüşü versin. Mümkünse de kazığı yemeyin.
NET ARTTIRICI YÖNTEM:Piyasadaki bilindik zor denemelerden almanızı isteyeceğim. Birbirinden farklı yayınların denemelerini çözmeniz çok önemli. Öyle sadece en zoru çözüp sınava girmekle olacak bir iş değil.
Önce bilindik bir yayının Türkçe denemesini alın. Aşırı ama aşırı zor olmasın. Ancak dandik ve kolay da olmasın. Orta/İleri olsun.
Her gün 1 tane deneme çözmeye başlayacaksınız. Konuları bitirdiğiniz günün ertesi günü kaleminizin ucunu açıp denemeye girişeceksiniz. Sınava kadar her Allah'ın günü 1 adet denemeyi kronometre tutmak şartıyla çözeceksiniz. İlk başta limitiniz 60dk'yı geçmemeli. 1 ay ilerleyip bu limiti 40 dakikaya çekmiş olmanız gerek.
Ardından zor denemeleri de işe dahil edip birsürü farklı yayının denemelerini rutin halde zaman tutarak çözeceksiniz. Tavsiyem bunu her sabah 10:15'te yapmanız. Biyolojik ritminizi TYT'ye göre adapte etmek gibi bir taktik de diyebiliriz.
Ardından bu denemelerin analizi çok önemli. Sizi yapamadıklarınız geliştirecek. Yapamadığınız soruları saklayıp sonraki hafta yine çözeceksiniz. Yaptıklarınızı atıp yine yapamadıklarınızı saklamaya devam edeceksiniz. Buna tekrar yapmak diyoruz. Bu çok önemli.
Ayrıca sınava 1-2 ay kala her gün genel TYT denemeleri çözmeye başlayacağınızı varsayıyorum. Günlük olarak çözdüğünüz genel denemelerdeki Türkçe'den de devam edebileceksiniz. Günlük minimum 1.
30 NET ÜZERİ ARKADAŞLARA MESAJIM:
Muhtemelen netleriniz 30-35 bandında dalgalanıyor. Bazen 40'a yaklaşıyorsunuz bazen ise 30'a geriliyorsunuz.
Siz zaten TYT Türkçe konularının mekaniğini çözdünüz ve konu eksiğinizi vs. nasıl kapatacağınız konusunda da tecrübe sahibisiniz.
Size tek bir uyarım olacak:
38 net yaptığınız bir denemede gaza gelip diğer denemeye geçmeyin. Önce o 2 yanlışı analiz edin. Siz 40'a ilerliyordunuz ancak yapamadınız, sizi 38'de durduran 2 boşunuz var.
Yapmadıklarınız veya yanlış yaptıklarınızı yüksek net yapsanız dahi mutlaka analiz etmelisiniz. Hipnoz olup iyiyim moduna girmeyin. Zaten iyisiniz ancak başarınızı devam ettirebilmeniz için her geçen gün bilginizin üstüne yeni bilgiler koymalısınız. Her denemede farklı bir tecrübe edinmeli, farklı şeyler öğrenmelisiniz. Genellikle bunu çözenler 40'a yaklaşıyorlar.
Koskoca Türkiye'de her yıl binlerce kişi sayısal dersleri fullerken bu değer Türkçe için yalnızca 100 civarında kalıyor. Bazen 100'ü geçemediği bile oluyor. Araştırabilirsiniz.
Türkçe diğer her TYT dersi gibi nankördür. Sırtınızı döndüğünüz anda bıçaklar. Rutininize devam edin.
HATIRLATMA:MSÜ sınavı başvurunuzu yapmayı unutmayın. Gerçek bir TYT deneyimini yaşamanız sınav yönetimi açısından önemli. Eğer Milli Savunma Üniversitesi düşünmüyorsanız tercih yapmayın. Asker olmak isteyen arkadaşlarınızın hakkına girersiniz. Tercih yapmadığınız sürece böyle bir durum söz konusu değil, sadece sınavına giriniz.
Asker olmayı düşünüyorsanız MSÜ sınavına az bir süre kaldı. Kamp TYT gibi bir kaynağı çözerek hızlı bir tekrar yapabilirsiniz. o7
Başarılar.
Öğretmen, rehber hocası veya şoför tavsiyesi değildir. Her zaman rehber hocanıza danışın.